(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Livsstil)
I lang tid har jeg set frem til årets største havefest. Jeg blev inviteret med for to år siden, og fik samtidig at vide, at jeg ikke måtte fortælle nogen om invitationen før nu. Egentlig skulle festen have været holdt for et år siden, men dengang var landet lukket på grund af Corona, og festen blev udskudt til den 30. juni i år. Den varer i 4 dage. Min forberedelse til festen har varet i mere end et år.
Det er ikke en hvilken som helst havefest. Det er nok kun mig, der kalder det en havefest, for jeg glæder mig som et lille barn. Hele Danmarks haveglade mennesker er inviteret med til festen, der er arrangeret af Haveselskabet og kaldes Danmarks største haveshow CPH garden. Det er haveverdenens pendant til Roskilde festival. Her mødes havefolk på tværs af generationer og traditioner.
Hvem er Haveselskabet
Haveselskabet er en landsdækkende nonprofit-forening med over 30.000 medlemmer, der gennem lokale afdelinger og kredse i hele landet arbejder for at sprede haveviden og haveglæde, skabe fællesskab mellem haveejere og for at fremme mangfoldigheden og den bæredygtige tankegang i haverne.
Haveselskabet har siden 1901 udgivet magasinet Haven og står også bag hjemmesiden Haveselskabet.dk. Haveselskabet har Haveselskabets Have på Frederiksberg, der er en meget smuk have fyldt med specielle træer, spændene haverum og krinkelkroge. Den er absolut et besøg værd.
Rundt omkring i landet er der lokale afdelinger, der hvert år arrangerer tilsammen over 1.000 havearrangementer og Åbne Haver i hele landet. Når jeg holder Åben Have er det også i regi af Haveselskabet. Men alle har adgang uanset medlemskab af Haveselskabet.
CPH garden arrangeres af hovedafdelingen i Haveselskabet, og der er en masse frivillige hjælpere fra lokale havekredse, som hjælper til med at få stablet ”festen” på benene og servicere gæsterne alle dagene.
Haveshows startede i England
Verdens ældste haveselskab er det engelske, der blev stiftet i 1830. Det næstældste er det danske. I England har man i mange årtier haft tradition for at afholde haveshows. Det mest kendte er nok Chelsea Flowershow, der tiltrækker gæster fra hele verden. Det, der er den store attraktion, er showhaverne, hvor de mest indflydelsesrige landskabs- og havearkitekter fra det meste af verden bygger en have op på få kvm og viser den frem for publikum. De giver deres bud på fremtidens have. Chelsea Flowershow er således en markør for kommende trends inden for have- og landskabsdesign.
I Danmark har vi ikke tidligere haft samme tradition for haveshows som englænderne, men for fem år siden mente Haveselskabet, at det var på tide, at Danmark fik sit eget ”flowershow”. Med inspiration fra de traditionsrige engelske flowershows, skabte Haveselskabet CPH garden. Allerede ved det første show i 2017 lagde knap 20.000 gæster vejen forbi. Siden er interessen for haveliv kun vokset yderligere herhjemme, og i 2019 steg besøgstallet betydeligt.
Interessen for havelivet har aldrig været større
Havelivet har aldrig været større eller mere mangfoldigt end nu. Det er også noget, jeg mærker på travlheden i min tegnestue, ved tilhørerne under mine foredrag og mængden af spørgsmål i min brevkasse.
Før i tiden hørte interessen for haven mest den ældre generation til. Det var også udpræget de ældre som meldte sig ind i Haveselskabet, og som man stødte på under Åben Have arrangementer rundt om i landet. Nu er det alle generationer som dyrker havelivet. Selv børnene får jord under neglene i skolehaverne. Flere daginstitutioner indretter små haver, hvor børn kan følge processen fra frø til stor plante. Nye haveejere og nybagte familier dyrker i stor stil skærehave, køkkenhave, krukkehave, byhave, vild have, mikrospirer i vindueskarmen og altankassen, for det er derude i haven, man vil opholde sig, når man har fri. Det er en tydelig tendens i tiden.
Haven er derfor blevet et sted, hvor vi kan mødes på tværs af generationer og traditioner, og det er dette fællesskab, som havefesten CPH garden gerne vil hylde.
CPH garden spænder over fire dag
Cph garden holdes fra den 30. juni til den 3. juli og foregår i Harrestrup Ådal i Ballerup. Man skal købe billet for at få adgang. Den kan bestilles på Cphgarden.dk.
Der er et spændende program der byder på mere end 100 forskellige foredrag og arbejdende værksteder samt et væld af udstillinger, små inspirationshaver og boder med lækkerier til haven. Dertil kommer otte showhaver, der er hovedattraktion ved CPH garden, hvor førende havedesignere hver giver deres bud på, hvordan fremtidens haveliv kan se ud.
Showhaverne
Og her kommer min invitation ind i billedet, for jeg skal designe en af de 8 showhaver.
Det er med bævrende forventning, en vis nervøsitet og ydmyghed at få denne mulighed for at komme med mit bud på fremtidens have.
Det tager måneder at designe showhaven, finde samarbejdspartnere og sponsorer og involvere dem i processen. Det tager en lille uge at bygge haven op på de 75 m2, vi har til rådighed. Den vises frem i 4 dage, og det tager en formiddag at rive den ned igen, køre hjem og sunde sig efter en meget travl periode. Men alle os 8 havedesignere har besluttet, at det skal være en fest fra dag et.
Når man ser på temaerne for showhaverne, så er det en klar tendens, at der ikke længere er så mange normer og regler forbundet med, hvordan en ”rigtig have” bør se ud. Den kan være minimalistisk og stram i udtrykket, vild og ustyrlig, farverig eller grøn, eventyrlig eller hverdags-genkendelig. De otte showhaver bliver hver 50-80 m2 store, og alligevel viser havedesignerne nye tendenser og udfordrer vores måde at gå til havelivet på. Jeg må sige, at de syv andre havedesignere er en liga for sig. De er meget inspirerende, og har hver især et interessant og pirrende bud på fremtidens have.
Havedesignerne indgår i en konkurrence om at vinde guld samt at blive kåret som ”Best in show”. Showhaverne bedømmes af en fagjury, men publikum får også mulighed for at give deres besyv med, når publikumsfavoritten kåres den sidste dag på CPH garden.
De syv øvrige havedesignere af en showhave er:
• Emilie Bausager, dansk-engelsk landskabsarkitekt. Vandt sidste år både sølvmedalje og publikumsfavorit ved The Royal Horticultural Society Flower Show i Tatton Park i England.
• Janne Fuglsang, havearkitekt. Har udført flere havedesigns for Egeskov Gods – bl.a. Den blå have (2008) og Livets have (2015).
• Karina Emilie Revsbæk Lausen, havedesigner. Designede sidste år showhaven ”Take a Break” ved Tivoli Frihedens Blomsterfestival.
• Kay Sales, landskabsarkitekt. Specialist i spiselige skovhaver og en del af Et vildere Rudersdal, hvor hun arbejder for at øge biodiversiteten i kommunen.
• Louise Risør og Jacob Fischer, landskabsarkitekter og forfattere til bogen ”Smuk køkkenhave”. Louise har bl.a. været designansvarlig for udformningen af 17 nye byrum i tilknytning til Metro Cityringen, og Jacob er bl.a. med i udvalget for landskabsfredning under Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.
• Tor Haddeland, havearkitekt og opvokset i Sydnorge. Har udviklet haveplaner til haver over hele Danmark og designet et udemøbel, som kan modstå dansk vind og vejr.
• Tove Hede og Karen Dahl, havearkitekter. Tove, medindehaver af Sandstone Natursten, har designet alle haverum på Sandstone Showgardens. Karen har tidligere vundet både sølv og guld for showhavedesign på CPH garden.
Tankerne bag min showhave
Brancheforeningen bag havecentre og planteskoler i Danmark ”Danske Havecentre” er hovedsponsor af min showhave. Da de kontaktede mig for at høre, om jeg var interesseret i at designe en showhave, lød deres opdrag, at det skal være mit bud på en folkelig have hvor plante- og haveglæden er i fokus.
Jeg gik længe og tænke over, hvad mon en folkelig have er, og hvor har min haveglæde været størst gennem mit liv indtil nu?
En folkelig have er for mig en frodig og mangfoldig have, hvor alle kan være med og udfolde haveglæden. Det er en have, der er spillevende med en mangfoldighed af planter, fugle, insekter, dyr og krible-krable liv. Den skal bidrage til, hvad vi som mennesker hver især kan gøre for at øge biodiversiteten, den fysiske og mentale sundhed, fællesskab og fordybelse. Planterne skal have et dobbeltformål. De skal være pæne at se på, de fleste kan enten spises af os mennesker eller være fødekilde til dyr, fugle og insekter. Nogle af dem gør en masse godt for jordens mikroliv ved at tilføre jorden kvælstof og andre gode stoffer.
I showhaven vil man finde gamle frugttræer, der stod i et hjørne på en planteskole og var klar til at blive fældet. Her er restproduktionen fra mit forsøg med at dyrke kvan. Her er kål, asparges, urter, rabarber, lakridsrod, græsser og insektvenlige stauder sat sammen i et farvestrålende miks. Måske dukker der en lyserød mælkebøtte op et sted. Her er tænkt over strukturer i både blomst og blade, højde og drøjde. Her er de fine og de tunge, de lette og de spidse. Her er runde, flade, krybende og slyngende planter over hovedet på gæsterne – og under sten, gamle krukker og bord og bænke.
Haven er kort og godt beskrevet sådan her i præsentationen af haven: ”Tankerne ledes hen til en forladt, gammel have fyldt med frugttræer, bærbuske og en utæmmet, vild beplantning. Alligevel er der en vis orden i vildskaben, der gør haven sammenhængende, indbydende og rolig. Designet er naturligt og uformelt, med fokus på bæredygtigt materiale- og plantevalg, og planterne bidrager til føde for mennesker, dyr, fugle og insekter. Man ledes gennem showhaven via en pergola, som ender i et hjemmebygget glashus. Her fornemmer man en frodig junglestemning som en kontrast til haven udenfor”.
Samarbejdspartnerne
Showhaven er bygget op af materialer, hvor hovedparten er genbrug. Jeg har været så heldig, at en lokal anlægsgartner, Tobias Stougaard, som er indehaver af Stougaard anlæg og pleje, bliver min tætte samarbejdspartner i opbygningen af haven. Vi har støvsuget hans materialelager for sjove sten, gamle belægninger, træknuder og andet godt. En anden lokal samarbejdspartner er René Vogn der er træmand og møbeldesigner. Han er indehaver af firmaet COM’N’WOOD der designer og producerer møbler. Han skal bygge glashuset af genbrugstræ og gamle vinduer og indrette det med et smukt snedkereret møbel af råt træ. Lidt rafter og kvas til pergola og hegn høstes på Renes store grund. En gammel trærod er fisket op af bækken og vil fungere som skulpturel, tilplantet dekoration.
Træ og gamle sten er gennemgående materialer i showhaven. Kævler af asketræ skal stables mellem stolperne i pergolaen og vil fungere som rumadskillelse og bolig for insekter og fugle. Gamle mursten, ældgamle bordursten og kampesten bruges som belægninger.
De fleste planter til showhaven leveres af Gunnar Christensens Planteskole. Lige nu er de ved at blive gjort klar, så de står flot og blomsterrigt på datoerne for CPH garden. Det er et stort arbejde at time dette, så planterne ryger ind og ud af drivhuse og kølerhuse og ud i det fri. Der går omkring 1000 planter til en showhave, for der skal plantes tæt. Der bygges espalierede figentræer og justeres og beskæres på planter, der skal sno sig op i pergolaen.
Jeg glæder mig meget til at vise showhaven frem, og møde en masse haveglade mennesker.