Rabarber- og dildeddike

Date
jun, 06, 2022

I sommerperioden spiser vi masser af forskellige slags salater, for køkkenhaven bugner af skønne grønne sager, der kan komme i salatskålen. Noget man let kan komme til at glemme, er dressingen. Den er også en vigtig del af en vellykket salat. Den klassiske olie-eddike-dressing med sennep er altid et hit, men hvis man bruger eddiker med forskellige smagsvarianter, så løfter dressingen sig til nye højder.

Derfor giver jeg i denne uge mine bud på to eddiker, som jeg altid laver i starten af sæsonen. Dildeddike er fantastisk til kartoffelsalater, for smagen af dild tilfører salaten en skøn krydret og frisk smag. Eddiken kan naturligvis også bruges i grønne salater, der serveres sammen med fisk og f.eks. i en vinaigrette over dampede asparges med krydderurtedrys og kogte æg.

Rabarbereddike er mit andet bud til en god dressing til salater, hvor man bruger bær, nødder og frugter som ingredienser. En grøn salat med blåbær, jordbær og cashewnødder tilsat en dressing af god olivenolie med rabarbereddike og lidt akaciehonning, smager så englene synger. Eller hvad med lidt ristede pærer, brombær og valnødder på toppen af en sprød salat med dryp af rabarbereddike-dressing.

Det er bare med at få høstet og puttet på flaske til gemmerne. Snart laver jeg hyldeblomsteddike, jordbæreddike, mynte-rosmarineddike, chili-æbleeddike og andre kryddereddiker af friskhøstede krydderurter.

Ingredienser

Hvid lagereddike eller anden lys eddike.

Dild, rabarber eller andet grønt der afgiver dejlig smag

Sådan gør du

Hæld eddiken på fine flasker eller i et glas med låg.

Tilsæt rabarber (urter, bær eller frugter) i lige mængde som eddiken. Eksempelvis til en liter eddike går der 1 liter rabarberstængler eller dild. Dildskærme kan også bruges.

Rabarbereddike

Skyl og snit rabarberstænglerne på langs i fire stykker.

Lad rabarberen trække i eddiken i 2-4 uger, hvor rabarberne sies fra. Hvis man lader rabarberne blive i eddiken, er det min erfaring, at rabarberne går lidt i opløsning og det gør eddiken uklar og mere sur end frugtagtig krydret.

Eddiken kan bruges med det samme, men bliver bedre hvis den gemmes i et par uger. Hæld den på fine flasker, der er grundigt rengjort og skoldet.

Opbevar eddiken mørkt. Det holder bedst på den fine, lyserøde farve.

Dildeddike

Både blade stilke og skærme kan bruges. Jeg plejer ikke at skylle krydderurterne, for det fjerner en del af smagen. Man kan naturligvis skylle dem, hvis man synes.

Dilden proppes i en flaske og der hældes eddike over. Det har godt af at trække et par døgn, inden der bruges af eddiken. Lad blot dilden blive i flasken til eddiken er brugt op. Det gør hverken noget dårligt ved smag eller udseende.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.