Tapas med asparges vinaigrette, lufttørret skinke og spinatbrød

Date
jun, 13, 2022

Hvis jeg havde en fedegris og en flok æglæggende høns i haven, ville jeg være nogenlunde selvforsynende med ingredienser til denne tapasret. Fedegrisen bliver nok aldrig en realitet, men hønsene kommer, når hønsegården er repareret.

Urter og grønt er der allerede rigeligt af i haven. Det er højsæson for asparges og spinat, og krydderurter er der så meget af, at vi kan lave en fyldig salat udelukkende baseret på urter og æg.

Asparges vinaigrette er en af klassikerne blandt forsommerens retter i vores familie.  Den er frisk og sund og passer så godt sammen med lufttørret skinke. På en tur til Spanien købte vi sortfodsskinke med hjem, der næsten smager som friske kastanjer.

Der tyndes ud i dildplanterne, som bruges i salaten sammen med mange andre slags urter. Den bredbladede persille fra sidste år graves op, inden gulerodsfluen lægger sine æg ved planternes rødder og laver kuk i sædskiftet. Kørvel pibler op som ukrudt, og karsen er nu blevet ½ meter høj, for jeg har sået den som sommerblomst til fyld i buketter. Knoldfennikel såede jeg i efteråret, og nu er de klar til høst. Toppene har jeg også brugt som krydderurt i denne ret. Basilikum er allerede blevet til store planter i kanten af drivhusets bede, og toppene skal nippes, for så sætter de mange flere sideskud. De rosa purløgsblomster står smukt og frister, for de smager næsten bedre end stænglerne, og så pynter de så fint ovenpå retten. Men jeg sprang over korianderen, for smagen vil være en tand for dominerende sammen med alle de andre fine smagsnoter, der er gode i selskab med æg og grønne asparges.

Madbrødet kan sammenlignes med focaccia, dog uden tomater og rosmarin. I stedet bruges mængder af friskplukket spinat og timian.

Ingredienser til 4 personer

Asparges vinaigrette til 4 personer:

Ca. 400 g grønne asparges

4 hårdkogte, hakkede æg

2 hakkede forårsløg inklusiv den grønne stilk

2 spsk kapers

1 lille bdt kørvel

1 lille bdt dild

1 lille bdt bredbladet persille

1 lille bdt karse eller frisk estragon (hvis ikke man har knæhøj karse i haven)

1 lille bdt fennikeltop

3 purløgsblomster

2 spsk hvidvinseddike

1 dl. god olivenolie

Salt og friskkværnet peber

Spinatbrød til en lille bradepande (25 x 35 cm)

4 dl lunken vand

25 g gær

450 g hvedemel

100 g grahamsmel

2 spsk. olivenolie

2 tsk salt

200 gram frisk spinat

2 kugler mozarella

3 fed hvidløg

1 spsk. frisk timian

Flagesalt

1 – 2 spsk olivenolie til at smøre brødet med

Kviste af frisk timian til pynt

Sådan gør du

Asparges vinaigrette

Aspargesene dampes i en gryde i 1 minut, så de stadig er faste i konsistensen. Køl dem straks ned under rindende, koldt vand, så de bevarer sprødheden. Hak de afkølede kogte æg og krydderurterne. Rør olien med eddike, kapers, forårsløg, salt og peber. Vend de snittede krydderurter og de hakkede æg i olien. Arranger de hele asparges på et fad og hæld blandingen over, så de dækker enderne af aspargesene. Pynt med blomster fra rosa purløg.

Spinatbrød

Gæren røres ud i lunkent vand. Olivenolie, salt og grahamsmel tilsættes og det røres godt sammen. Hvedemel tilsættes lidt ad gangen. Dejen skal ikke være fast og til ælte, men skal være som tyk havregrød. Dejen hæves i skålen på køkkenbordet i 1 time. Imens laves spinatfyldet til brødet.

Den friske spinat skylles og steges på en pande til den netop klasker sammen. Den tages af varmen og køles lidt ned. Mozzarellaen pilles i små stykker og blandes sammen med spinaten. Timian tilsættes og der smages til med lidt salt.

Hæld dejen over i bradepanden beklædt med bagepapir, og lad den efterhæve i ½ time. Derefter trykkes der huller i dejen og spinatfyldet proppes deri. Til sidst pensles dejen med olivenolie.

Brødet bages i en forvarmet ovn ved 180 grader varmluft i ca. 25 minutter.

Brødet spises lunt, pyntet med kviste af frisk timian.

Server brødet sammen med asparges vinaigrette, lufttørret skinke og et glas kølig, tør hvidvin. Retten smager ekstra dejligt en lun sommeraften på terrassen.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.