Pærerne modner forskelligt alt efter sort. Clara Frijs er for længst spist, og nu tager de andre over.
Pærerne af sorten Clapps Favorite står for tur og er godt modne. De er faktisk så modne, at de er klar til at blive spist i en fart. De er begyndt at falde til jorden, og så holder de ikke så længe. Derfor står menuen for tiden på retter med pærer.
En delikatesse er at stege pærer i smør på panden og bruge dem i salater med brombær, grønkål og valnødder. Men i denne uge har vi lyst til kage. Frugt og bær har der været rigeligt af i ugevis, ja månedsvis, hvor vi rigtig har guffet løs. Det får blodsukkeret til at stige, og derved også lysten til mere sødt. Det skal snart have en ende, men inden da skal der pæretærte i ovnen og i maven, for der findes ikke noget bedre end en lun pæretærte med bagt valnøddecreme.
Valnødderne falder til jorden nu. Jeg fik en stor pose fuld af friske valnødder fra en have, jeg besøgte i Odense. De er nu knækket, hakket og spist. For forråd skal helst bruges, når det så gavmildt falder ned om ørerne på os fra træernes top.
Ingredienser
Mørdej
250 g hvedemel
50 g flormelis
125 g smør
½ tsk salt
1 æg
Valnøddecreme
100 g sukker
100 g smør
2 æg
50 g hvedemel
2 tsk kanel
1 knivspids salt
100 gram hakkede valnødder
5 modne pærer
Sådan gør du
Mørdejen
Smør, hvedemel, salt og flormelis smuldres sammen og samles hurtigt med ægget. Mørdejen pakkes ind i husholdningsfilm og lægges på køl i minimum 1 time.
Valnøddecreme
Imens mørdejen køles ned, tilberedes valnøddecremen. Smør og sukker piskes godt sammen. Æggene tilsættes et ad gangen og piskes i til massen har en blød, glat konsistens.
Valnødderne groft og vendes i sammen med hvedemel, kanel og salt.
Tærten
Mørdejen rulles ud på et meldrysset bord og lægges i en tærteform. Der stikkes huller i bunden på den med en gaffel, og den forbages i 15 minutter ved 200 grader.
Imens skrælles pærerne, udkernes og skæres i både.
Bunden tages ud af ovnen, pærerne fordeles ovenpå og valnøddecremen hældes over.
Tærten bager videre i yderligere 30 minutter ved 200 grader.
Den nydes lun med flødeskum eller cremefraiche til.