Et stort glas syltede jalapenos kan holde et halvt år hos os, altså indtil de er blevet spist. Glasset med syltede jalapenos kommer frem som tilbehør til mange måltider.
Det er pærelet at sylte chilier, men det vanskeligste er at finde de mest velegnede sorter, der både er smukke, kødfulde, har forskellige styrkeforhold og smager forskelligt, selvom de ligger i den samme lage. Vi mener at have fundet de fire sorter hos Gartneriet Toftegaard, som opfylder dette.
I år har vi således dyrket ”Early Jalapeno” (Styrke 5), ”Toftegaards Hot Banana” (Styrke 3), ”Jaloro” (Styrke 3) og ”Criolla sella” (Styrke 7). Sidstnævnte er en anelse tyndskaldet og har knap så meget saftigt kød, men smagen er skøn og stærk mellem de andre.
Der koges en klassisk lage, og der kan tilføjes andre ingredienser, som giver en smagsvariant, der er fin sammen med det stærke. I denne opskrift er der tilsat ægte laurbær og hvidløg.
Ingredienser til to glas
Ca. 35 friske jalapenos i forskellige størrelser, farver og styrke
3 dl hvidvinseddike
3 dl vand
1 spsk. sukker
1 spsk. salt
2 laurbærblade
5 fed hvidløg
Sådan gør du
Glassene skoldes og skylles i atamon for længere holdbarhed. Kan udelades.
Lagen, der består af eddike, vand, sukker og salt, kommes i en gryde og varmes op til det koger. Lagen er klar når salt og sukker er opløst.
Imens gøres chilierne klar. De skylles og skæres i skiver med en tykkelse på 3 mm. Kernerne skal blive i, for de giver styrke og smag. Put dem ned i de skoldede glas sammen med hvidløgsfed og laurbærblade. Hæld den varme lage over og bind til.
De syltede jalapenos opbevares i køleskabet. Efter en lille uge er de klar til at blive spist.