Gammeldags æblekage med nøddeknas

Date
okt, 17, 2022

En dessert må gerne knase, for så er den mere frisk og delikat at spise. En gammeldags æblekage med flødeskum og knuste makroner eller æblekagerasp bliver en tand for sød og snasket efter min smag. Derfor laver jeg en crumble, som giver en friskere og sprødere oplevelse. Mad skal nemlig ikke kun smage godt, den skal også være rar at spise, og det er denne opskrift et godt eksempel på.

Et godt æble at koge æblegrød på, er Filippa. De ligger som nedfaldsfrugt på jorden og skal bruges inden de bliver melede og rådner. Senere på efteråret bruger jeg cox orange til æblegrød. Den giver en mere krydret smag. Engang troede jeg, at æblegrød smager ens uanset hvilke æbler, man bruger, men de smager forskelligt og har forskellige syre- og sødmebalance.

Nøddeknas er lavet af hasselnødder blandet med havregryn og rørsukker. Der er lige mængder nødder og havregryn, hvilket nok gør opskriften noget mere bekostelig end den traditionelle opskrift med makroner. Har man hasselnødder i haven, så er det oplagt at bruge dem. Prikken over i’et får man ved at pynte med hakkede valnødder. De falder ned fra træerne for tiden og har godt af at tørre, inden de spises. Jeg har valnødder fra sidste år, som stadig er gode og faste.

Man kan gemme nøddeknas i en kagedåse til brug senere på efteråret. Derfor laver jeg altid dobbeltportion, hvilket opskriften rækker til. 

Ingredienser

Æblegrød

1 kilo æbler

1 dl vand

1 vaniljestang

125 g sukker

Nøddeknas (dobbeltportion)

4 dl hasselnøddekerner

4 dl havregryn

2,5 dl rørsukker

75 gram smør

2,5 dl piskefløde til flødeskum

Sådan gør du

Skræl og udkern æblerne og skær dem i både. Flæk vaniljestangen og tag kornene ud. Kom æblebåde, vand, vaniljekorn og rørsukker i en gryde, kog op og lad det koge ved svag varme i ca ½ time. Rør i gryden undervejs, så grøden ikke brænder på. Når æblerne er kogt ud efter ca. en halv times tid, tages gryden af varmen og stilles til afkøling.

Imens laves nøddeknas. Hasselnøddekerner hakkes groft. Smør smeltes på en pande og hasselnødder og havregryn ristes sprøde og gyldne. Rørsukker tilsættes og steges med til sukkeret er smeltet. Der røres konstant i knasen, så det ikke brænder på. Det stilles til side og køles af.

Æblegrød fordeles i bunden af en glasskål eller portionsglas. Ovenpå lægges et godt lag nøddeknas og derefter endnu et lag æblegrød. På toppen kommes flødeskum og der pyntes gavmildt med hakkede valnødder. Har man spiselige blomster i haven, er det fint at komme dem på som pynt. Her er det almindelig katost (Malva sylvestris).

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.