Asiatisk suppe med citrongræs og Hokkaido

Date
okt, 31, 2022

Jeg reserverer plads i drivhuset til citrongræs, og det vil jeg gøre hvert år fra nu af. Friskhøstet citrongræs smager vidunderligt og er en fantastisk ingrediens til forskellige asiatiske retter. Citrongræs gror naturligt under lune himmelstrøg, så de vil ikke kunne overvintre hos os. Men i år vil jeg alligevel vove forsøget og se om de ikke overlever under det forholdsvis beskyttende miljø i kolddrivhuset. Jeg vil dække stråene til med visne blade, og have hundetæpperne klar, hvis frosten bider.

Ellers er det bare med at høste løs af citrongræs, og derfor er ugens opskrift en asiatisk suppe med fyld af hokkaido. Bedene under espaliertræerne omkring køkkenhaven fylder jeg ud med squash og græskarplanter. For her kan de løbe afsted med deres lange stængler og sætte frugter. I år er der masser af hokkaido, som nu er klar til høst.

Koriander er også en klassisk krydderurt i asiatiske retter. Man kan bruge både blade, frø og rødder som smagsgiver. Jeg sår løbende koriander gennem sommeren og har derfor planter på forskellige stadier. Nu er der planter med tørre frø, som jeg høster og bruger, dels til at så næste år, dels som krydderi. Nu er der planter med grønne saftige frø, der smager fantastisk, når de mortes og kommes i supper. Hele planten trækkes op af jorden, for rødderne er fyldt med aromatiske stoffer, der kommer frem, når man hamrer på dem med en kødhammer.

Ingredienser til 4 personer

1 ltr hønsebouillon

1 dåse kokosmælk

1 spsk peanutbutter

Saft af 1 lime

2 spsk fishsauce

2 spsk soya

4 fed hvidløg

4 stilke citrongræs

1 peberfrugt

1 chili

1 Hokkaido

350 gram kyllingebryst

Olivenolie

3 friske rødder fra korianderplanten

1 spsk friske grønne korianderfrø

Korianderblade som topping

Sådan gør du

Den nederste ende af stilkene på citrongræs skæres i smalle skiver. Den yderste skal kan være ret sej, så den fjernes. Hvidløg og frisk chili skæres i skiver. Peberfrugten renses for kerner og skæres i små stykker. Hokkaidoen udkernes, skrælles og skæres i tern på 1,5 x 1,5 cm. Kyllingen skæres ligeledes i tern.

Korianderfrø mortes til en pasta. Rødderne skylles fri for jord og hamres flade med en kødhammer.

Kogende hønsebouillon står klar og det samme gør fishsauce på flaske, soya, peanutbutter, saft af 1 lime og en åben dåse kokosmælk. For det går stærkt når man går i gang med denne ret.

Kyllingestykkerne steges møre og gyldne i olivenolie i en wokgryde. De tages fra og stilles til side. Hokkaidoernene steges ligeledes møre og gyldne i olivenolie og stilles til side.

Lidt ekstra olivenolie hældes i wokgryden og nu kommes citrongræs, hvidløg, chili og korianderrødder i og steges i ca ½ minut ved høj varme. Peberfrugt tilsættes og steges med i ½ minut. Så hældes hønsebuillon, limesaft, kokosmælk, fishsauce, soya og peanutbutter i. Når suppen koger, skrues ned for varmen og suppen koger ind i ca. 5 minutter. Så tilsættes kylling og hokkaido, som koger med i 5 minutter. De knuste korianderfrø koger med det sidste minut og suppen smages til med salt og peber og evt. lidt mere limesaft og peanutbutter, for at balancere syre og sødme.

Suppen serveres portionsanrettet med et drys friske korianderblade på toppen.

oktober 31, 2022

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.