Verdens bedste hybenmarmelade

Date
nov, 21, 2022

På et stykke rødt karton i en ukurant form, har jeg med gnidret skrift skrevet en opskrift på hybenmarmelade. Jeg ved godt hvor den stammer fra og hvornår. Opskriften er 28 år gammel og stammer fra mine børns yndlingspædagog i børnehaven. De havde været på tur og havde plukket hyben.  24 små glas marmelade stod på et rullebord, så hvert barn kunne tage et glas med hjem til forældrene. Hvilken himmerigsmundfuld, da vi tog en skefuld af den smukke, orange marmelade. Den smagte frugtrig og frisk af hyben og æbler. Den havde den bedste konsistens, for der var puttet hakkede mandler i. Hybenmarmelade kan nemt blive for sød og klistret, men denne var det stik modsatte.

I september nåede jeg at plukke en stor pose med hyben, som jeg lagde i fryseren. Nu er de kogt til marmelade sammen med cox orangeæbler fra haven.

Ingredienser

500 gram hyben

750 gram sukker

3 dl vand

5 små æbler f.eks. cox orange

150 gram hakkede mandler

Saft af ½ citron

Sådan gør du

Hyben deles og renses for frø og stilk. Skyl dem grundigt og kog dem sammen med sukker og vand i 2 ½ time ved svag varme. Der skal jævnligt røres i gryden, så det ikke brænder på.

Æblerne skrælles, udkernes og skæres i små tern. Mandlerne smuttes og hakkes i små stykker. De tilsættes marmeladen sammen med friskpresset citronsaft og koger med de sidste ca. 20 minutter.

Marmeladen hældes på rengjorte skoldede glas. Man kan tilsætte lidt atamon for at konservere marmeladen. Jeg fryser den i stedet ned i små poser og tager lidt op ad gangen.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.