Mange steder i naturen langs hegn og krat vokser der slåenbuske. Det er tætforgrenede buske med tynde kviste, der er besat med en masse spidse grentorne. Slåenbuske kan blive op til 3-4 meter høje. Lige nu står de med plukkemodne bær, der er så gode til snaps. Man skal have en tætvævet jakke på, når slåen skal plukkes, for ellers river man sig til blods på de stive, spidse grentorne.

Slåen er klar til at blive plukket, når vi har haft frost. Sidste weekend havde vi for første gang nattefrost på Tåsinge, så jeg tog til stranden for at plukke slåen til næste års snaps. Jeg ved hvor de vokser som et tæt uigennemtrængeligt krat. Buskene sætter rodskud og breder sig godt, hvor der er solrigt.

Det er en dårlig smagsoplevelse at spise slåen direkte fra busken. Man kommer til at ligne en sur gammel kælling, for munden snører sig sammen af en bitter smag fra den store koncentration af garvesyre. Især er det slemt før frost, for frosten giver bærrene mere sødme. Man kan forstærke en mere rund og sød aroma ved at putte bærrene nogle dage i fryseren.

Ja, man skal være forudseende med at få lavet slåensnaps, for den skal trække i mindst 7 måneder på bærrene, og har derefter rigtig godt af at eftermodne – gerne flere år. Det gør den mere rund og sød.

Ingredienser

70 cl klar smagsneutral snaps eller vodka

Slåen

Sådan gør du

Slåenbærrene skylles, tørres og puttes i en frysepose, der lægges i fryseren et par dage. Inden bærrene fyldes på flaske, tøs de op.

Der skal fyldes trekvart op med bær i en flaske. Derefter hældes smagsneutral snaps eller vodka over.

Snapsen skal trække 7 måneder mørkt og køligt. Herefter sies bærrene fra og snapsen filtreres gennem et kaffefilter. Den får den smukkeste mørkerøde farve.

Jeg lader snapsen stå og eftermodne til det bliver jul 2023. Så er den klar til julefrokosten. Den bliver kun bedre ved at stå et år mere. Så lav endelig flere flasker slåensnaps, nu hvor du alligevel er i gang.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.