Juleboller med rødbede og appelsin

Date
dec, 12, 2022

Juleboller behøves ikke at være usunde og fyldt med sukker og tørret frugt. Jeg er ikke så vild med bagværk med rosiner og sukat men sætter pris på godt, solidt brød, der smager af kornprodukter, og som har en god, sprød krumme. Man kan altid putte søde sager ovenpå eller blot fremhæve smagen med et lag saltet smør.

Denne opskrift indeholder revet rødbede høstet i haven samt revet appelsinskal. Det ændrer lidt ved min foretrukne smag af godt brød, men det smager supergodt, særligt her i juletiden, hvor maden gerne må have lidt mere krydderi. Ikke alene er bollerne sunde, de er også fine at kigge på med den røde farve. Revet appelsin tilfører bollerne en smag af jul.

De spises med smør og evt. lidt abrikosmarmelade og nydes sammen med et varmt glas glühwein.

Ingredienser til 12 boller

35 g gær

3 dl lunken vand

2 dl yoghurt eller andet surmælksprodukt.

2 spsk smagsneutral olie f.eks. rapsolie

2 tsk salt

Revet skal af 2 usprøjtede appelsiner

1 spsk honning

200 g revet rå rødbede

50 g græskarkerner

2 dl fuldkornshvedemel

8-9 dl hvedemel

Sådan gør du

Rødbederne skrælles og rives groft. Appelsinen skylles og skallen rives fint.

Lunken vand og yoghurt røres sammen og gæren opløses heri. Smagsneutral olie, salt, honning, græskarkerner, revet appelsinskal og rødbeder tilsættes, og det hele røres godt sammen. Jeg bruger en røremaskine til at røre dejen sammen.

Hvedemel tilsættes lidt efter lidt, mens det æltes godt igennem. Kør gerne dejen i røremaskinen i 10 minutter, hvilket gør dejen mere luftig og sammenhængende. Lad dejen hæve 1,5 time. Dejen stilles et lunt sted, f.eks. på gulvet i badeværelset, hvis der er gulvvarme.

Dejen deles forsigtigt i 12 stykker som foldes forsigtigt til boller. Pas på ikke at presse dejen sammen, så luften presses ud af den. De efterhæver på bagepladen i ca. 20 minutter. Imens varmes ovnen op til 225 grader. Bollerne pensles med vand og bages i 22-25 minutter.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.