Da jeg i sidste uge ryddede drivhuset for planter og julepynt, der ikke så godt tåler frost, kom jeg i tanke , at jeg vil lave en krans af spansk mos.  Spansk mos (Tilandsia usneoides) er en sjov plante, der består af meget lange grålige stængler, der hænger ned fra et loft, en gren eller andet i toppen af et rum. Det er en såkaldt epifyt, der er en plante, som ikke gror i jord, men på andre planter, uden dog at være en snylter, der suger næring fra værtsplanten. Den optager vand og næring via luften.

Jeg købte planten i slutningen af oktober, da der stadig var lunt. Den har hængt i drivhuset på en gren fra vinranken. Her var der skyggefuldt og fugtigt, men lyst nok til, at den trivedes. Den klarer ikke frost, så nu er den kommet indenfor i varmen i huset.

Jeg har brugt spansk mos som et let slør i en krans, der hænger på en krog i en af hanebjælkerne i det gamle bindingsværkshus. Kransen er placeret ved et østvendt vindue, hvor der ikke kommer direkte sol på planten, hvilken den ikke bryder sig om. Herinde i stuen er luften tør, så jeg fugter den med en forstøver hver anden dag, for det kræver spansk mos for at trives. Jeg kan ikke se, at den er vokset, men den lever og har friskt løv.

Kransen er af jern omviklet af hasselgrene med rakler på. Jeg har bundet blomster fra hortensia for enden af en fiskesnøre og bundet dem til kransen. Det ser ud som om hortensiablomsterne svæver i luften mellem de lange grålige stængler fra spansk mos.

For at gøre kransen julet, har jeg slynget guldsnore med guldstjerner over kransen, og har sat lyseholdere med glasprismer fast på toppen. Små snoede, grønne jultræslys er sat i, for de passer så smukt til udtrykket.

Det har jeg brugt til kransen

Spansk mos (Tilandsia usneoides)

Hasselkviste med rakler

Hortensia – enkeltblomster

Fiskesnøre

Guldsnor med guldstjerner

Juletræslyseholdere med glasprismer

Grønne snoede juletræslys

Jernkrans

december 18, 2022

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.