Sprød æbletærte med knasende lime-topping

Date
jan, 23, 2023

I drivhuset står kasser med æbler, som endnu er faste og friske i smagen. Når solen får magt, og foråret nærmer sig, så holder æblerne ikke længe, så nu skal der spises æbler i stor stil. Jeg bruger dem på havregrøden om morgenen, i salaterne om aftenen og i kager i weekenderne. Nogle koges til grød og andre tørres i dehydrator til æblechips, som gemmes i glas med tætsluttende låg.

Nu er det weekend og her dufter af nybagt kage. Der er dækket op til kaffe og på bordet står en lun æbletærte med flere smagskomponenter. Ristede mandler gør den sprød og dyb, remonce gør den cremet og sød, lime- topping gør den knasende og frisk. Sådan vil jeg gerne have at en kage skal være.

Ingredienser

Mørdej

250 g hvedemel

50 g flormelis

125 g smør

½ tsk salt

1 æg

Remonce

100 gram mandler

125 gram marcipan

100 gram blødt smør

100 gram rørsukker

1 æg

5 store æbler

1 økologisk lime

1 spsk sukker

Sådan gør du

Mørdejen

Smør, hvedemel, salt og flormelis smuldres sammen og samles hurtigt med ægget. Mørdejen pakkes ind i husholdningsfilm og lægges på køl i minimum 1 time.

Remonce

Imens laves remoncen. Marcipanen rives groft på et rivejern, og piskes sammen med sukker og blødt smør. Der tilsættes æg og remoncen piskes til den er sammenhængende.

Mandlerne hakkes groft og ristes let på en pande, til de tager farve, men ikke brænder på.

Tærten

Æblerne skæres i både. Skrællen skal blive på.

Mørdejen rulles ud på et meldrysset bord og lægges i en tærteform. Der stikkes huller i bunden på den med en gaffel, og den forbages i 15 minutter ved 200 grader.

Tærtebunden tages ud af ovnen. De hakkede og ristede mandler samt remoncen hældes over. Æblerne lægges på toppen i et fint mønster.

Tærten bager videre i yderligere 30 minutter ved 200 grader.

Fintrevet limeskal blandes med sukker og drysses over tærten imens den stadig er lun. Den nydes lun med flødeskum eller cremefraiche til.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.