Det er en fornøjelse, når man kan høste modne citroner her midt om vinteren. Da jeg i slutningen af september flyttede mit lille citrontræ indenfor, bar det mange små, grønne citroner. Jeg tænkte, at de nok ikke ville blive til noget. Hvis jeg var heldig, kunne de vokse sig store og modne når træet igen flyttes ud i det sene forår.

Men de har ufortrødent vokset videre trods mørke og tør luft. Jeg placerede citrontræet hævet op fra gulvet foran vinduet i min tegnestue. Her er lyst og ikke så varmt, for vi har skruet godt ned for varmen. Tykke trøjer og uldsokker kan godt holde én varm, selvom jeg sidder stille herinde det meste af dagen. Citrontræet og alle de andre planter, der står til vinteropbevaring herinde, må nemlig ikke få det for varmt, så derfor kunne det ikke falde mig ind at skrue op for varmen. Jeg lider bestemt ingen nød.

Jeg høstede forleden 5 modne citroner, som rakte til et lille glas saltede citroner. De skal trække i minimum et par måneder, før man kan spise af dem. Og mon ikke der til den tid kan saltes lidt flere citroner.

Ingredienser

5 økologiske citroner

3 dl groft middelhavssalt

Sådan gør du

Læg 4 af de 5 citroner på en tallerken. Skær et dybt kryds i 4 af citronerne på langs, så citronen lige knap er skåret over. Fyld citronerne med salt og gnub det godt ned i kødet og udenpå skallen.

Kom citronerne i et rengjort og skoldet syltetøjsglas. Mas dem godt sammen i glasset, så en del af saften fra citronerne presses ud. Fyld resten af saltet hen over.

Pres saften af den 5. citron og hæld det ned i syltetøjsglasset, så citronerne er helt dækket af saft og salt. Tilsæt eventuelt lidt mere citronsaft, til alle citronerne er helt dækket.

Gem glasset med de salte citroner et mørkt og køligt sted i minimum 2 måneder. Kig til dem et par gange, og ved dem rundt, så saltet fordeles.

De kan holde sig i lang tid på køl, og citronerne smager ikke dårligere af at stå.

Spis de saltede citroner skåret i bittesmå stykker i salater, som topping på gryderetter, i dressinger, på krydret grillmad, i tapenader osv. Både citronskal og kød skal spises.

februar 6, 2023

Helle Troelsen

2 Comments

 1. Svar

  Leila Ostenfeldt

  februar 13, 2023

  Ser dit flotte citron træ i avisen, stort set uden blade ? Hvordan gør du det?

  • Svar

   Helle Troelsen

   februar 14, 2023

   Hej Leila

   Citrontræet har smidt nogle blade efter det er kommet ind. Det er fordi luften er tør, og det trives citrontræet ikke med. Men det har blade, der er bare ikke med på billedet, da det er den nederste del af træet man ser. Det er jo krukken med saltede citroner, der er i kokus.

   Mvh Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.