Moster Kis´ rugbrødslagkage med solbærsyltetøj

Date
feb, 21, 2023

Da jeg var gravid med vores første barn, var jeg plaget af en forfærdelig kvalme de første mange uger af graviditeten. Der var kun få ting, jeg kunne få ned. Det var agurker, lakrids, hvidt brød med smør og rugbrødslagkage. Det er de mærkeligste ting, der er et hit, når man er gravid. Jeg har ikke spist rugbrødslagkage i over 30 år, så nu skal det være, for min søn har fødselsdag, og det skal fejres. Måske falder rugbrødslagkage i min smag igen.

På en fedtet side i en gammel kogebog ”God mad let at lave” havde jeg skrevet Moster Kis’ opskrift ned på rugbrødslagkage med solbærsyltetøj. Jeg har aldrig nænnet at skille mig af med den gamle fedtede kogebog, selvom den efterhånden er ret ulækker. Jeg har aldrig overvejet at skrive opskriften af, for det vil være lidt som at amputere en speciel epoke i ens liv. Kogebogen var en klassiker tilbage i 90’erne som man forærede i gave til nyligt hjemmefraflyttede unge mennesker, herunder også mig.

Fryseren bugner stadig af bær. Her er jordbær, ribs og solbær. Hindbærrene nåede aldrig i fryseren for de blev spist al dente. Jeg fiskede en pose solbær op og kom netop i tanke om, at en rugbrødslagkage kun kan spises med solbærsyltetøj.

Derfor er ugens opskrift den klassiske sønderjyske rugbrødslagkage alá Moster Kis med hjemmelavet solbærsyltetøj.

Ingredienser

Lagkagebund

6 æg

225 g sukker

1 spsk. kartoffelmel

2 spsk. kakao

150 g revet rugbrød (uden for mange kerner)

75 g hakkede hasselnødder

2 tsk. bagepulver

Fyld

4 spsk. solbærsyltetøj

½ liter piskefløde

100 gram mørk chokolade

Hasselnødder, mørk chokolade, friske bær og lidt spiselige blomster til pynt

Sådan gør du

Æggene deles, og æggeblommerne piskes med sukker til en luftig æggesnaps. Hasselnødder hakkes fint og blandes med kartoffelmel, bagepulver og kakao. Det vendes forsigtigt i æggesnapsen. Rugbrødet rives fint og vendes forsigtigt i. Til sidst piskes æggehviderne stive og vendes forsigtigt i dejen, der deles i to springforme. Lagkagebundene bages ved 175 °C i ca. 40 minutter. De er færdige når der ikke hænger dej ved, når der stikkes i den.

Bundene køles af og der lægges et lag solbærsyltetøj på den ene bund. Fløden piskes til flødeskum og røres sammen med finthakket mørk chokolade. Den fordeles i to portioner. Den ene portion fordeles ovenpå solbærsyltetøjet og den anden lagkagebund lægges ovenpå. Lagkagen toppes med resten af flødeskummet, og der pyntes med hakkede hasselnødder, lidt friske bær f.eks. blåbær, chokoladespåner af mørk chokolade og spiselige blomster. Chokoladespånerne laves ved at skrælle flager af en plade chokolade med en kartoffelskræller.  

Solbærsyltetøj

Solbærsyltetøj laves ved at koge 500 g solbær, 1 spsk. vand og 350 g sukker sammen i 15 minutter. Der skal ikke tilsættes tykningsmiddel, da det bliver tykt i sig selv. Jeg fryser syltetøjet ned i portioner for at undgå konserveringsmiddel.

Helle Troelsen

2 Comments

 1. Svar

  Bettina Holm

  februar 21, 2023

  Hej Helle
  Moster Kis, og ikke mindst onkel Kurt var meget stolte over at have bidraget til en af dine skønne artikler. Så fik jeg desuden også lige gaflet opskriften, den har jeg nemlig aldrig set før. Kun smagt lagkagen😋
  Tak for at følge dig og din smukke have.
  Hilsen Bettina

  • Svar

   Helle Troelsen

   februar 22, 2023

   Hej Bettina
   Hvor er det hyggeligt at høre fra dig:-) Jeg glemmer aldrig Kiss´ rugbrødslagkage. Du må hilse dem mange gange fra mig, og sig tak for inspirationen. Hils også Charlotte og Anders.
   Jeg var ellers på dine egne i mandags, hvor jeg besøgte Champost. Bor I stadig i Thisted? Håber I har det godt.

   Kærlig hilsen fra Helle

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.