Chelsea Flower Show afholdes i London i maj

Date
mar, 13, 2023

Hvert år sidst i maj forvandles London-bydelen Chelsea. For her afholdes det spektakulære Chelsea Flower Show, hvor tusindvis af haveinteresserede besøgende fra det meste af verden valfarter til.  

Chelsea Flower Show er kendt som en af verdens mest prestigefyldte og overdådige haveudstillinger. Området dækker næsten 50.000 kvm fyldt med udstillingshaver, hyggelige spisesteder og boder med alskens haveting. Her vises også det nyeste frem af planter og blomster, der bruges på spændende og anderledes måder.

Trækplasteret er de store showhaver, hvor førende have- og landskabsarkitekter giver deres bud på tidens trends i brugen af planter sammensat på spændende måder. Her fremvises anderledes pergolaer, havehuse, vandbassiner og inspirerende installationer, der inspirerer til fremtidens måde at indrette grønne områder på. Sidste år gik der en tydelig trend gennem alle showhaverne med naturen som inspirationskilde. Den blev fortolket på mange spændende måder i de vidt forskellige showhaver.

Chelsea Flower Show er arrangeret af det engelske haveselskab, Royal Horticultural Society (RHS), og har været afholdt i London i 101 år. Det er en begivenhed, som mange ser frem til. Hvert år besøges haveudstillingen af ca. 160.000 gæster, men mange kigger med på afstand i TV-udsendelser og magasiner, der især viser showhavernes bud på fremtidens haver frem.

Jeg er en af dem, der har kigget med på afstand, og har gennem årene fundet masser af inspiration til især plantesammensætninger og nye blomstersorter. Men det er svært at få en sanselig og rumlig fornemmelse af showhaverne på afstand, så derfor vil jeg rejse til London og opleve det i virkeligheden. Det kommer der forhåbentlig en inspirerende artikel ud af!

Jeg har hørt, at stemningen er festlig på Chelsea Flowershow. Der er en tradition for, at kvinderne er dresset op med kjoler i farvestrålende og blomstrende stoffer og damehatte pyntet med blomsterdekorationer. Herrerne er næsten lige så farvestrålende i beklædningen, nogle i elegante jakkesæk, stilfulde hatte og med spadserestokke. Publikum er et show for sig. Jeg har allerede købt en blomstrende nederdel, som jeg vil bære under mit besøg, og hatten skal bestemt pyntes med en dekoration af havens aktuelle blomster.

Men Chelsea Flowershow er også hektisk, for folk står som sild i en tønde og kæmper om at få det bedste udsyn til især showhaverne. Man skal være der, når haveudstillingen åbner klokken 8.00, og så skal man have skyklapper på, når man tæt på indgangen passerer boder og mindre udstillinger, og i stedet gå direkte til showhaverne. De skal ses og opleves fra første parket. En dag er nok – har jeg hørt, for så er man mæt af mennesker og indtryk, man har set det hele og er tanket godt op både i krop, sind og rygsæk. Jeg skal nok have den store kuffert med på rejsen.

Det er ikke kun på de 50.000 kvm., der er noget at komme efter. Hele den mondæne bydel Chelsea fyldes med fantastiske dekorationer i butiksvinduer, og rundt omkring i gaderne står der smukke blomsterinstallationer. Det skal man også huske at sætte en dag af til.

Jeg vil heller ikke gå glip af et besøg i en af de store engelske haver. Wisley Garden ligger lidt sydvest for London og er absolut et besøg værd. Jeg har været der flere gange. Det er en imponerende have, der repræsenterer mange forskellige havestile, der giver masser af inspiration.

I år afholdes Chelsea Flowershow fra torsdag den 25. maj til lørdag den 27. maj. Medlemmer af det engelske haveselskab RHS får dog lov at tyvstarte fra tirsdag den 23. maj.

Her ses en af showhaverne designet af Morris & Co som var blandt dem, der vandt guldmedalje i 2022. Foto: Haveselskabet

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.