Jeg er mindst lige så glad for tilbehøret, når man serverer forskellige typer af oste for gæsterne. En god rødvin og godt brød er selvfølgelig et nødvendigt tilbehør, men pesto, sylt og kompot er mindst lige så godt.
Når forrådet svinder ind, skal der tænkes kreativt. Jeg har stadig æbler og valnødder på lager. Under min forårsklargøring af køkkenhaven, fandt jeg spirende rødløg, som jeg havde overset, fordi de ikke var så store. I skovbunden lyser det grønt af ramsløg, der er fristende at omdanne til den skønneste pesto.
Det blev til tre slags tilbehør, som hver især byder på noget forskelligt, og som passer fint til milde eller stærke oste, bløde og hårde oste samt dem med skimmel eller saltkrystaller.
Pesto af ramsløg
En stor håndfuld ramsløg
50 gram smuttede mandler
50 gram groftrevet parmesan
Saft af ½ citron
2 spsk. olivenolie
Lidt salt
Alle ingredienser blendes til en grynet masse, og der smages til med salt. Pesto kan holde sig i en uge i køleskabet.
Syltede valnødder
150 gram valnøddekerner
200 ml sirup (glukosesirup, agavesirup eller ahornsirup)
1 dl portvin
Skal af 1 økologisk appelsin
2 kanelstænger
Appelsinskal skæres i små strimler, f.eks. med et juliennejern. Undgå at få det hvide under skallen med, for det giver bitterhed.
Varm sirup, portvin, appelsinskal og kanelstænger op i en lille gryde. Lad det koge lidt ind og tilsæt så valnøddekerner. Lad det simre under låg i ca. 20 minutter. Tag låget af, og lad det koge yderligere ind i ca. 5 minutter. Hæld valnødderne på glas. De kan holde sig længe i køleskabet.
Kompot af æbler og rødløg
8 krydrede æbler f.eks. Cox orange
2 mellemstore rødløg eller 4 små
2 spsk. olivenolie
3 spsk. mørk balsamicoeddike
2 spsk. brun farin
1 tsk. tørret timian eller to stilke frisk timian
Salt og friskkværnet peber
Ovnen varmes op til 200 grader.
Æbler med skræl udkernes og skæres i smalle både. Rødløg skæres ligeledes i smalle både. Olivenolie hældes i bunden af et ovnfast fad. Balsamico, brun farin, timian og lidt salt og friskkværnet peber blandes godt sammen, og æbler og rødløg vendes i. Det hældes i fadet, som bages i ovnen, indtil det har fået en blød konsistens. Fadet tages ud, og kompotten findeles med en gaffel, så den får en smattet konsistens. Smag eventuelt til med lidt ekstra salt og peber. Kompotten serveres afkølet og er særlig god ovenpå kraftige oste eller blåskimmeloste.