Det er jo skønt, når man kan bruge sit ukrudt i haven. Brændenælder har vi rigeligt af i hækken og omkring komposten, hvor den bruges som energitilsætning til komposten.
Men vi kan også få masser af energi ved at spise brændenælder. Lige nu står de med friske skud, og er fyldt med vitaminer og mineraler. De indeholder bl.a. store mængder C-vitamin og jern. De første spæde skud indeholder flest vitaminer og har tilmed den bedste smag.
Brændenælderne er endnu for små til at høste som næringsrigt plantemateriale til komposten. Så det er bedre at bruge dem i maden.
Mange vil nok synes, at det må føles underligt at høste brændenælder og putte dem i munden. De brænder, når man får hudkontakt med dem, for brændenælder har brændhår, der virker som kanyler, som udsprøjter en blanding af acetylkolin, histamin og myresyre, der giver lokal irritation som brænder og klør. Det gør de ikke, hvis man bærer handsker, når de høstes og damper brændenælderne inden de kommer i retter.
Man kan bruge brændenælder som stuvninger, i brød, ristet på panden og i pestoer. I ugens opskrift anvender jeg dem i en pesto med valnødder, hvidløg og parmesan. Valnødder har jeg masser af på depotet, og de sidste hvidløg trænger til at blive spist. De er begyndt at sætte grønne spirer.
Ingredienser
1 liter friske brændenælder
1 dl valnødder
1 fed hvidløg
50 gram friskrevet parmesanost
2 dl god olivenolie
Salt og friskkværnet peber
Sådan gør du
Brændenælderne dampes i 3-4 minutter. De dryppes af i en sigte. Pres dem gerne let, så væden presses ud.
Put dem i en blender eller minihakker sammen med valnødder, hvidløg, revet parmesanost og olivenolie. Blend til pestoen får en lind konsistens. Smag den til med salt og peber. Pestoen puttes i glas og kan holde sig i køleskabet i et par uger.
Er meget lækker i en kold kartoffelsalat og som smørepålæg på knækbrød.