Forleden skulle vi have noget nemt til aftensmad, for ingen af os gad at stå i køkkenet i flere timer. Valget faldt på hotdogs. Det nemmeste ville være at køre til købmanden og købe en flaske ketchup, en tube remoulade, ristede løg i en plasticbøtte, syltede agurker og et glas sennep.
Så nemt skulle det ikke blive, viste det sig. Den dårlige samvittighed kom snigende efter en ferie med rigeligt af fed mad, usunde drikkevarer og is. Men hotdogs havde sat sig fast på hjernen.
Det blev til luksusvarianten af hotdogs med hjemmelavet ketchup af solmodne tomater, remoulade af relish lavet af grønne tomater, hjemmelavede ristede løg, råsyltede agurker og rødløg samt kimchi af kål og gulerødder fra haven. Sidstnævnte lavede min søn dog nogle dage i forvejen, så den var allerede fermenteret og spiseklar.
Jeg stod i køkkenet i flere timer, og det var det hele værd. Luksushotdogs kan vitterlig smage himmelsk, så det blev aftenmenuen to dage i træk.
Jeg vælger at bringe opskriften på ketchup, for lige nu er der rigelig med solmodne tomater, der er søde og saftige. Hemmeligheden bag denne opskrift er krydderierne, der giver den helt rigtige ketchupsmag.
Ingredienser
500 gram solmodne tomater, gerne små krydrede cherrytomater
1 stængel bladselleri
1 syrligt æble
1 stort løg
2 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
3 spsk honning
1 spsk mørk farin
25 gram frisk ingefær (revet)
½ tsk stødt kanel
½ tsk stødt spidskommen
1 knivspids røget paprika
2 tsk tabasco
½ dl æblecidereddike
Salt og peber
Sådan gør du
Løg, bladselleri, æble og hvidløg skæres i mindre stykker. Varm en gryde op med olivenolie, og svits dem i et par minutter. Tilsæt honning, sukker og krydderier og lad det koge godt sammen ved middel varme i ca. 5 minutter. Rør med jævne mellemrum, så det ikke brænder på.
Skær imens tomaterne i tern. Tilsæt tomater og eddike, og lad det simre ved svag varme under låg i 30 minutter. Hæld indholdet i en blender og blend den glat. Smag til med salt og peber, og hæld den på skoldede glas. Ketchuppen opbevares på køl, hvor den kan holde sig i et par uger.