Når man får serveret tapas, forbinder man det ofte med sortfodsskinke, chorizo, padron-pebre, oliven, oste og andet godt fra det spanske køkken. Det er superlækkert og så skaber det ekstra hygge omkring måltidet, når man kan sidde længe over en masse små retter.

Denne madoplevelse kan man søge at skabe ved at skifte kød- og osteretterne ud med små grønne retter, der både har farver, dufter, er krydrede og stærke af syltede citroner, chili og masser af hvidløg.

Man kunne også kalde måltidet for ”Alt godt fra haven” og derved sende en durk til Middelhavet, hvor småretterne ”Alt godt fra havet” typisk består af friterede blæksprutter, marinerede rejer, krydrede fiskeboller og en friskfanget, grillet fisk med frisk citron som tilbehør.

Min grønne tapas er lavet af alt det, vi dyrker i haven, som trænger til at blive spist. Bønnerne vokser sig store på få dage. Plukkes de ikke tids nok, bliver de kedelige og mister sprødheden. Rødbederne spænder ben for hinanden, og de største af dem indtager pladsen, så de små ikke kan vokse sig store, inden det bliver koldt efterår. De farvestrålende bladbeder skygger for de fine stjerneskabiose, og to stængler er nok til en stor ret. Vi spiser løs af tomaterne, og det er lidt kedeligt at spise tomatsalat hver dag, så de laves til en stærk ratatouille sammen med pærer, chili og friske salvieblade. Clara Friis pærerne er modne, salvierne er godt i gang med at kvæle de andre krydderurter med sin enorme vækst. Fuglene er efter blåbærrene, så de skal plukkes til salat. Den lille peberplante med padron-pebre er knækket i stormen, så de skal plukkes og spises.

Det blev til 5 små grønne tapasretter

Salat af dampede grønne bønner med blåbær og friskrevet parmesan. Henover dryppes god jomfruolivenolie og der krydres med flagesalt og masser af friskkværnet peber.

Ratatouille af 15 små solmodne cherrytomater og en pære skåret i små tern. Det steges ved svag varme i olivenolie, og der tilsættes friskpresset hvidløg, en lille chili i små tern og 3 blade frisk kryddersalvie. Det simrer til det får en snasket konsistens. Smages til med salt.

Lynstegt bladbeder med presset hvidløg. Stænglerne skæres i 5 cm stykker og ristes på en varm pande med olivenolie til de tager farve. Bladene snittes groft og kommer på panden i et par minutter, så de netop falder sammen. Smages til med flagesalt og masser af friskkværnet peber.

Bagte bolche-stribede rødbeder med salte citroner. Rødbederne skrælles og skæres i små tern. De kommes i et ovnfast fad og der hældes lidt olivenolie over og presset hvidløg. De bages ved 200 grader i ca. 20 minutter. Rødbederne skal have bid, så stik i dem med jævne mellemrum. De køles lidt af og der tilsættes små tern af saltede citroner. (Opskrift på saltede citroner blev bragt i Livsstil den 12. februar 2023). Retten skal ikke krydres med salt, for den fås via de salte citroner.

Padron-pebre stegt på grillpande i olivenolie og drysset med flagesalt

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.