(Denne artikel har været bragt i Jysk fynske mediers magasin Bolig)

Efterårets lunefulde vejr har optaget mange haveejere, for hvordan klarer planterne at stå med rødderne i vand i oversvømmede haver. Og hvad med stormens rasen, der har lagt planterne ned og knækket grene af træer og buske. Mange af disse spørgsmål har jeg fået fra bekymrede læsere.

Vinteren står også lige for, og hvordan kan man forberede sig på en mulig streng vinter?

Kan man beskære japansk løn?

En af de bekymrede læsere skrev til mig, at hendes smukke japansk løn kom til skade under stormvejret. Der knækkede en stor gren, og nu ser træet skævt og uharmonisk ud. ”Det er ikke pænt, så kan jeg rette op på skaden ved at beskære grenene, så træet bliver mere symmetrisk?” – spurgte hun mig.

Hun havde læst et sted, at det ikke er særlig godt at beskære en japansk løn, for den har bedst af at udvikle sin naturlige form, og en beskæring vil få det til at se forkert ud.

Det er ikke kun af kosmetiske årsager, at man skal undgå at beskære japansk løn. Den bliver nemmere angrebet af svamp end så mange andre træer. Det er ikke et særlig robust træ til vores breddegrader. Det skal have en beskyttet vokseplads, og det skal have luft omkring sig.

Nu er grenen knækket, og skaden er sket, så der er ikke andet at gøre end at save grenen af. Jeg ville vente med at rette op på formen på træet til næste sommer, hvor det stadig står med blade på og er i vækst. Nu har lønnen smidt bladene, og det kan være svært at se, hvordan træet bedst kan beskæres, så det får en harmonisk form.

Det skal beskæres i en periode, hvor der er langtidsudsigt til tørvejr, gerne i august måned, hvor træet har størst energiophobning efter flere måneders vækst, og derved energi til at indkapsle et beskæringssår og modstå svamp.

Vores have ligger under vand

I forrige uge, hvor mængden af regn var størst, skrev en mand til mig. ”Vores grund grænser ned til en å, og den er gået over sine bredder. Nu står vores baghave under vand. Det er ikke fordi, at der er mange bede, men her vokser rhododendron, frugttræer og enkelte bede med stauder. Hvor længe skal vandet dække dem, før de går til?”

Få haveplanter vil overleve en oversvømmelse, hvor jorden i lang tid er mættet så meget af vand, at det står blank nogle steder, eller jorden siger ”svup svup”, når man går på den. Dette efterlader ingen luftrum i den vandmættede jord, og planterødderne kan bogstaveligt talt drukne. Plantens rødder har brug for ilt så de kan optage næring og planten kan vokse. Kortvarige oversvømmelser efter kraftig nedbør skader sjældent de fleste planter. Det er langvarig, vandmættet jord, der forårsager den største skade.

En trøst er dog, at planterne er i hvile om vinteren, hvor jorden er kold. Her er der ikke så meget brug for ilt til at skabe nyvækst. Hvis oversvømmelsen havde været i den varme vækstperiode, så vil den være mere skadelig, for der kræver planterne mere ilt.

Nogle planter kan dog godt tåle at stå med rødderne i vand i længere perioder. Hvis man vil vide, hvilke det drejer sig om, så er det planter, der kan gro i regnvandsbede og i kanten af vandbassiner. Det er f.eks. kattehale, mjødurt, sibirisk iris, gul iris og engnellikerod. Af træer og buske kan nævnes pil, birk, el, ahorn, hjertetræ og røn. Af buske er det bærmispel, surbær, solbær og hyld. Rhododendron og frugttræer hører desværre ikke blandt de træer og buske, der tåler at stå i vand over en længere periode.

Det er nok ikke en enlig svale med oversvømmede haver tæt på å og søer, der går over sine bredder ved voldsomt regnvejr. Mit råd er derfor, at han skal plante træer, buske og stauder der er velegnet til at vokse på vådere jord, og som også i perioder kan tåle tørke. Der er masser af vejledning at hente på nettet med forslag til planter, der både kan tåle vand og tørke. Man kan søge efter planter egnet til regnvandsbede.

Hvorfor lægger du krukkerne ned?

Flere har spurgt mig, hvorfor jeg vælter krukkerne med hostaer og skubber dem ind under hækken.

Ja det ser måske lidt skørt ud, men det er fordi pladsen er optaget under halvtage og udhæng på huset.

Krukkerne med visne stauder har ikke godt af for meget vintervæde. Planterne er i dvale og kan ikke optage væden. De skal helst stå tørt, så rødderne ikke rådner. Der er også fare for, at krukkerne frostsprænger. Når de ligger ned og skubbes under hækken, kan hverken vand eller fygesne nå ind til krukkejorden. Hvis det alligevel sker, vil det hurtigt rende af.

Krukkerne lægges ned og stikkes under hækken. Det forebygger, at jorden fyldes med væde og sne, der både kan få planterne til at rådne og krukkerne til at frostsprænge.

Hvordan vinteropbevarer du oliventræet?

Oliventræer tåler en smule frost, men ikke så meget, at de kan holde til vores vinter på en plads ude i haven.

Først om fremmest skal oliventræet tages ind fra haven eller altanen, når det begynder at blive meget koldt. Oliventræer tåler godt lidt frost, men ikke 10-15 minusgrader.

Flyt altså først oliventræet ind i slutningen af oktober – eller måske hen i november. Indtil da kan du trække krukken tættere ind til husmuren, så der er lidt udstrålingsvarme fra muren (=højere temperaturer end ude i haven).

I milde egne af landet (og i milde vintre) kan det godt overvintre udendørs – tæt ved huset og i læ. Pak gerne krukken ind i bobleplast, helt op over jorden, så jorden ikke fryser helt til.

Har du et drivhus, kan oliventræet stå dér vinteren over – men skal pakkes helt ind i bobleplast, når det bliver rigtigt koldt. Tag plasten af, når det ikke er bidende koldt.

Ellers må oliventræet ind i en frostfri garage med vinduer – eller i et køligt gæsteværelse (max. 10 grader) inde i huset. Eller ind i en udestue/vinterhave uden ret meget opvarmning.

Gennem hele vinteren skal træet stadig vandes lidt. Men pas på, giv ikke for meget. Giv gødning til foråret samtidig med at du begynder at vande igen, når træet begynder at skyde nye blade.

Tager du træet ind i en almindelig stuetemperatur, vil det som regel smide alle bladene, fordi der er for varmt og for tør luft.

Beskæring af roser om vinteren

Under stormen væltede Ilse og Karls store rosenbusk. Dens rødder var stadig nede i jorden, men flere store grene knækkede og andre rakte ud over havestien, så man næsten ikke kunne komme forbi. ”Hvordan kan jeg rette op på den, og vil rosen tage skade af at jeg klipper den ned? – spurgte Ilse.

Vores store rosenbusk fik samme tur under stormen. Den blev rettet op og fik jord pakket omkring rosens rødder. Et par stolper blev stukket ned som støtte, så den ikke vil vælte næste gang, der kommer en storm. Når rosen stabiliseres, vil rødderne forventelig vokse videre og fæstne sig.

Jeg vil undlade at klippe rosen ned til det bliver forår, hvor væksten er i gang. Men man kan godt klippe vildfarende grene af, uden rosen tager skade.

Koreakornellen vokser ikke

En noget frustrerer mand havde for 3 år siden plantet en koreakornel i forhaven. Han kunne ikke forstå, hvorfor den ikke har vokset en centimeter siden den blev plantet. Den får løv, men ingen blomster. Han spurgte om jeg har et bud på, hvad der kan være galt med træet?

Jeg kender godt problemet med, at koreakornel ikke vokser som forventet. Den mest sandsynlige årsag er, at den står i for basisk jord, for træet kræver en sur jord for at trives.

Man kan grave en pæn rende rundt om træet tæt ved roden, dog uden at beskadige de små rødder. Så fylder man en masse surbundsmuld i renden og vander godt igennem. Så vil rødderne finde vej ud i den sure jord, vokse til og sætte gang i væksten.

Opbevaring af ingefær

Inge skrev forleden til mig, at hun for første gang har prøvet at dyrke asiatisk ingefær ud fra mine anvisninger. Nu er de høstet og hun fik et fint udbytte, men hvordan opbevares de bedst?

Jeg fik også et fint udbytte af høsten af asiatisk ingefær. Knoldene blev lagt i overfladen af jorden i en potte i januar måned, hvor de satte spirer og rødder. I maj blev knoldene delt fra hinanden og flyttet over i hver sin potte og placeret i drivhuset. Forleden blev potterne tømt og der var vokset mange kraftige knolde ud fra rødderne. Stænglerne skæres fra og knoldene puttes i en papirspose og lægges i køleskabet, hvor de kan holde sig friske og saftige.

Jeg har husket at tage lidt knolde fra, som ligger på køkkenbordet på en bakke og udvikler små nye skud. Når de skyder, forventelig i starten af januar, kommer de i en potte, og således holder jeg gang i produktionen af asiatisk ingefær.

november 27, 2023

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.