Regler vedrørende mindre bål i haven

Date
mar, 29, 2020

I min seneste artikel i Jysk Fynske mediers magasin “Livsstil” nævner jeg, at en hyggelig aktivitet med børnene i haven, er at brænde bål. Jeg henviser til Beredskabsstyrelsens hjemmeside, hvor reglerne vedrørende afbrænding kan ses. Jeg vil for god ordens skyld ridse op her, hvilke regler der gælder. Jeg har beskrevet dette i en tidligere artikel om at lave mad over bål i haven. Læs artiklen her: https://troensehaven.dk/2019/11/17/mad-over-bal/

Læs også artiklen om at det er blevet trendy med bålsted i haven https://troensehaven.dk/2020/04/13/det-er-en-trend-med-bal-i-haven/

Reglerne for mindre bål

Følgende regler gælder for mindre bål med en diameter på højst 120 cm eller et bål i bålfad, jf. vejledningen fra Beredskabsstyrelsen:

Bålet placeres mindst 10 meter fra bygninger. Hvis det er bygninger med stråtag, skal bålet placeres 15 meter væk.

Bålet skal placeres mindst 15 meter væk fra letantændelig vegetation, dvs. nåletræer, lyngklædte arealer, enge eller marker med tør vegetation m.v.

Der må ikke være letantændelige, brandfarlige stoffer og væsker indenfor 15 meters afstand fra bålet.

Brug aldrig benzin eller sprit til at tænde op med.

Underlaget skal være brandsikkert, eksempelvis sten, grus og fliser.

Man skal være opmærksom på vind. Er der en vindhastighed mellem 5,5 – 10,8 m/s skal afstandene fordobles i vindretningen, da gløderne vil flyve længere med fare for at antænde. 

Er vindhastigheden på over 10,8 m/s er det helt forbudt at tænde bål.

Er bålet, eller bål i bålfad mindre end 80 cm i diameter, så kan man godt placere det tættere på bygninger end de 10 meter, dog ikke hvis bygningen har stråtag.

Det er en god idé at have vand i nærheden af bålet, så man kan slukke eventuelle gløder, der antænder tørt græs eller lignende. Man skal også huske at slukke bålet efter sig, så det ikke blusser op igen, når det forlades.

Brug altid rent og tørt brænde, ikke vådt træ eller haveaffald der giver kraftig røg. I byzoner og i sommerhusområder er det i øvrigt forbudt at afbrænde haveaffald. Brug ikke træ med malingrester eller trykimprægneret træ. Det giver giftigt og miljøskadelig røg og aske.

I tørre perioder, som i sommeren 2018, var der afbrændingsforbud i hele landet. Der kan være store variationer fra kommune til kommune, om der er tørke og periodevise afbrændingsforbud, eller om der i visse beboelsesområder er et generelt afbrændingsforbud. Beredskabsstyrelsen har et oversigtskort, hvor man kan tjekke forholdene for de enkelte kommuner.  

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.