Solskinskage

Date
jan, 11, 2021

Bare navnet på denne kage bringer lys i øjnene efter en umådelig mørk vinterperiode uden mange solskinstimer. Første gang jeg smagte denne kage, sad der 10 mennesker omkring et bord med lys i øjnene, da den blev serveret en torsdag eftermiddag for 20 år siden. Nogle gange undrer jeg mig over, hvad min hjerne vælger at huske. Denne kage og omstændighederne gjorde åbenbart et uudsletteligt indtryk på mig.

Det var på min daværende arbejdsplads, hvor vi havde tradition for at spise kage om torsdagen. Turen var kommet til min kollega Anette til at medbringe kage. Hun varslede, at hendes mor ville komme med en friskbagt solskinskage til os om eftermiddagen. Tænk at have en mor, der havde stået i sit køkken og bagt en kage med kærlighed, der blev leveret til sin datters arbejdsplads en torsdag eftermiddag præcis klokken 15. For den skulle spises frisk.

Jeg fik opskriften og har bagt den ofte siden da. Hver gang tænker jeg på Anette og hendes mor – og på kærlighed, solskin, solbær og sommer. For det smager denne kage af.

Bærbuskene gav en masse bær i sommers, og fryseren er blandt andet fyldt med solbær, der i juleferien blev til mange glas solbærsyltetøj.  Det er en vigtig ingrediens i solskinskagen, og kan efter min mening ikke erstattes af anden slags syltetøj. Måske er det mindet og ikke smagen, der gør mig konservativ i denne henseende.

Kagen er pyntet med spiselige blomster, for jeg fandt morgenfruer og katost i blomst. Den kunne også være pyntet med hornvioler, klokkeblomst og roser, der ligeledes står i fuldt flor i haven lige nu, hvor vi er midt på vinteren, og allermest trænger til lidt blomstrende fyld.

Ingredienser til kagen

70 gram smør

70 gram sukker

4 æg

225 gram sukker

100 gram hvedemel

2 tsk. bagepulver

3 spsk. mælk

50 gram mandler

½ l piskefløde

Solbærsyltetøj (Eller andet syltetøj)

Sådan gør du

Æggene deles, så blommer og hvider skilles fra hinanden.

Smør og sukker piskes sammen. Derefter piskes æggeblommerne i, en af gangen.

Mel og bagepulver røres sammen, og blandes i dejen skiftevis med mælken.

Dejen deles i to springforme beklædt med bagepapir.

Pisk æggehviderne stift og kom 225 gram sukker i og pisk igen. Det fordeles oven på dejen og drysses med hakkede mandler.

Kagen bages i 35 minutter ved 175 grader. Lagkagebundene køles af og lægges sammen med et lag solbærsyltetøj og flødeskum. Jeg vælger også at fordele flødeskum på toppen og pynte kagen med spiselige blomster og lidt solbær.

Helle Troelsen

Leave a comment

Related Posts

Om Troensehaven

Helle Troelsen er havearkitekt og indehaver af Troensehaven. Troensehaven henvender sig til private haveejere, til offentlige og private virksomheder i hele landet, som søger en havearkitekt til design af haverum.

I samarbejde med Dorthe fra Levehaver.dk har jeg udviklet en ny app med mere end 3.500 planter, plantebeskrivelse, plantepleje og inspiration til design af bede. Du kan læse om appen her.
Kommende arrangementer

Der er ingen kommende begivenheder på dette tidspunkt

Nyhedsbrev

Jeg skriver både her og hos Jysk Fynske Medier om livet i haven. Meld dig til her og få seneste nyt.